Bohužiaľ málo zo spotrebiteľov vie, že tento typ paradajok sa zbiera v stave takzvanej „technickej zrelosti“, čo v preklade znamená, že sa plody zbierajú ešte zelené, aby prežili dlhú cestu k spotrebiteľovi. Plne nedozretý plod nielenže nemá a nikdy nebude mať toľko živín, na ktoré potrebuje blahodárne slnko, ale zelené plody paradajky obsahujú i vyššiu hladinu nebezpečného Solanínu. Následne sa paradajky “dofarbujú“ už počas prepravy vo vnútri kamiónov. Odtieň sfarbenia, ktoré imituje dozretie plodu, si určuje odberateľ. Na sfarbovanie sa používajú takzvané “Banánové plyny“, keďže rovnakou technológiou sa takto dofarbujú i banány. Banánové plyny sú mixom plynov, ktoré dodajú plodom farbu. No určite mu nedodajú všetky potrebné vitamíny ako A, B, C a E, z minerálov draslík, ktorý je vynikajúci ako prevencia srdcovocievnych chorôb, stopové prvky, ale ani viac Karotenoidu, či Lykopénu. Práve Lykopén má antioxidačné účinky, ktoré ničia voľné radikály. O tom môže paradajka “Turistka“ iba ak snívať. Otázkou je, či ešte dnes hrá pre nášho spotrebiteľa najvýznamnejšiu úlohu cena, alebo práve kvalita? V správe vychádzajúcej zo zdrojov MPSR a Únii potravinárov Slovenska sa uvádza nasledovné: „Neustále sa rozvíjajúci trh potravín, ako aj zmeny v spotrebiteľských preferenciách ovplyvňujú celkové vnímanie a posudzovanie kvality potravín“. Slovenský spotrebiteľ už jednoznačne odmieta nakupovať “polystyrénové” paradajky za pár centov a uprednostňuje kvalitu, pričom na druhom mieste hladí i na krajinu pôvodu. Možno pre tento dôvod stojany s akciovými paradajkami z dovozu ostávajú v supermarketoch takmer bez povšimnutia. Konkurovať zahraničiu v cenovej vojne síce nedokážeme, no kvalitou áno. Vo video-reportáži sa dozviete, ako má a ako nemá byť vypestovaná chutná paradajka, tak si to nabudúce môžete pri stojane s “polystyrénovými paradajkami” poriadne rozmyslieť. Viac už však vo videu z návštevy slovenskej farmy Babindol kde sme sa dostali i tam, kam verejnosť už nesmie.
Odkaz na video:
https://www.youtube.com/watch?v=0PHurjupQx0&t=2s
Autor videa a článku
Patrick Linhart, BSc. In Retail
# Food Critic
Ref: spomínanej správy s názvom “Spotrebiteľské Preferencie A Vnímanie Kvality Potravín V Slovenskej Republike“ http://www.slpk.sk/eldo/2011/zborniky/11-11/vilhanova.pdf